Alltid är det något

Konstigt att det alltid är något tekniskt ombord som krånglar. Häromdagen hade vi stopp i toan, det tog oss en halv dag att åtgärda, vi har vatteninträngning i båten vid brytande sjöar och det verkar vara hopplöst att hitta läckan, jag har hittills ägnat dagar åt sökandet. Nu har en latta i storseglet hoppat loss, det ska vi fixa när det slutar att blåsa. I går arbetade jag halva dagen med att försöka täta en dieselläcka på högtryckspumpen, jag lyckades till slut, det blev en sk bonnalösning i detta fall gummiband som skapar tryck och minskar läckage. Men på sikt måste jag ta ur pumpen och lämna in den för byte av packning. Vi har bara en solpanel (100W) som fungerar den andre fungerar inte (har slutat att fungera), jag har kontakt med säljaren i Martinique, så det löser sig väl så småningom men det är långt dit och jag vill ha en ny panel nu. Water makern fungerar inte och vi kan inte få hjälp förrän vi kommer till S:t Marteen, så nu måste vi köpa vatten. Detta är bara några av alla de tröttande konstigheter som drabbar oss. Jag sa till ett par som hade en nästan helt ny båt att det måste vara skönt att slippa tekniska problem, jag menar allt är ju nytt. Men de menade att de hade det lika som jag, det har jag svårt att tro på, men så sa de. Härförleden, när jag ville pröva vår nya Kenwood radio så fungerade inte CD-spelaren?

Motorproblemen kvarstår, här kommer två nya motmedel:

  1. Det senaste i kampen mot överhettning är att öppna motorrummet så det kommer in luft och att varmluften kan komma ut. Motorn sitter inbyggd i en slags hundkoja med fem centimeter isolering på insidan, därinne är det jättevarmt. Det finns ett rör inne i hundkojans tak som mynnar ut upptill, den verkar ha funktionen att förse förbränningen med syre. I övrigt är det ett slutet kärl. Då tänker jag så här, om jag borrar 70 mm hål två stycken på vardera sida om motorn (i hundkojans vägg) ned mot durken och sätter dit en plastventil som går att öppna respektive att stänga. De kan vara av typen ”badrumsventiler” sådana man skruvar på. Om jag samtidigt sätter en Motorrumsfläkt i takröret som blåser ut den heta luften och att de öppna plastventilerna i stället släpper in nytt syre till motorn, vad kan man tänka om detta? Så fort jag hittar en lämplig fläkt skall jag prova.
  2. Nu har jag köpt en ny olja till motorn 20w-50. Om jag förstått detta rätt så indikerar första siffran hur väl oljan tål kyla dvs hur trög den blir vid stark kyla. Den andra siffran ska indikera hur väl oljan tål värme. Dvs hur lättflytande den blir. Eftersom min motor har lätt för att bli övervarm vilket leder till att även oljan blir övervarm, då minskar oljans viskositet och oljepumpen lyckas därför inte att skapa tillräckligt oljetryck. Detta leder i sin tur till att smörjningen av rörliga delar i motorn riskerar att bli ojämn. Den nya oljan ska därför tåla mindre kyla än nuvarande (och det är ju inte så kallt här, så det kan jag väl leva med) men det goda i kråksången är att den även ska tåla värme bättre, vi får se.

I går (4/12) var vi med våra amerikanska vänner Joany och Scott, de har bägge svenska rötter. Ex Joanys pappa berättade för alla att han längtade till Sverige och att han en dag skulle återvända, så blev det inte han dog dessförinnan. Vi var på en lokal krog, den var granne med en Pride-restaurang, det var kul. Alla pratade med alla, det lokala språket här är spanska och för mig som inte varit i Sydamerika men som har en bild av hur det ser ut där, menar att detta är som klippt ur ett samhälle i Sydamerika. Anna min duktiga dotter hon vet hon har bott där nästan ett år.  Här på den lokala krogen kostar en öl 1,5 dollar, det är lagom pris tycker jag.

I dag har jag varit och klippt mig. På något sätt kommer jag den lokala kulturen nära när jag sitter i en frisersalong. I dag var det en dam före mig och hon och frisörskan pratade (nästan skrek) hela tiden, det var inte tyst ens en sekund av den timma som jag var inne i salongen. Min frisör var en ung man i 25 års-åldern, han var verkligen konstnärlig, han klippte med bägge händerna dock hade han en sax enbart i den ena. Han rörde sig runt mig i sittandes i frisörstolen med gungande rörelser, det var som en katt som lekte med en mus. Han vred på huvudet, tittade på mig från alla håll, tog ett saxklipp här och ett där. Det var som han höll på att skapa ett konstverk. Under tiden kom det in en mamma med en liten pojke 6-7 år, hon lämnade pojken och gick. Han blev efter ett tag varse att jag hade en picka (pistol) under frisörskynket så ett mindre krig bröt ut i salongen, min frisör han hängde med. Hårtvätt, klippning och rakning kostade 14 dollar, det tycker jag är ett bra pris.

I dag den 9 december (Anna-dagen grattis Anna!) har vi fått vatten från en amerikansk båt som ligger här bredvid oss och klockan 13.00 i dag (i fall det slutar blåsa) så ska två gånger Scott komma över och justera mina motorventiler. Anne o jag har gjort det en gång men det känns inte som det blev rätt, det slamrar i motorn. Just ligger vi för ankar med hela havet öppet mot norr, medan mot sydväst har vi samhället La Paquera. Ett litet turistbefriat samhälle så super spanskt som det någonsin kan bli. Just nu blåser det lite för mycket upp till 14 meter i byarna, som tur är har vi ingen hög sjö, det finns korallrev mellan oss och det öppna havet, dock får vi vinden över oss.

IMG_1999

Vad gillar ni färgsättningen?

IMG_2001

Tänk om det var på detta sättet på Lidingö?

IMG_1997

Ytterligare ett exempel på fritt tänkande

IMG_1991

Ser du skylten längts ned?

IMG_1995

En huvudgata, Anne promenerar

IMG_1996

Och den andra sidan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s