Pengar

Jag förvånas över hur olika vi människor hanterar sedlar o mynt, jag kan förstå att olikheten ökar proportionellt med skillnaden i hur mycket pengar man har, men ändå även om man gott om pengar eller inte bör det vara viktigt att sköta sin penninghantering, tycker jag. Om man har lite så blir det inte bättre av att man inte är rädd om sina pengar och har man mycket så kunde man ha mer om man skötte sin penninghantering. Jag är uppfostrad att vara rädd om sedlar och mynt och så långt det går försöka att betala med jämna pengar dvs att ha tillgång  till mynt i syfte att spara sedlarna så länge det går. En annan erfarenhet är att de familjer/personer som jag känt under min uppväxt eller känner i dag och som haft/har riktigt gott ställt, de har alltid varit snålast i min bekantskapskrets. Ex under mitt första äktenskap umgicks vi med en familj som ägde ett fastighetsbolag med ett tjugotal fastigheter i Stockholm innerstad och de hade mycket gott ställt. När vi var där på middag fick vi oftast kokkött och potatis, var det någon gång något mer påkostat så var det inköpt billigt pga att bästföredatum passerats. De kostade aldrig på vare sig själva eller deras vänner något, det var snålt i allt. Skjutsade de oss någon gång, skulle de ha bensinpengar. I min värld ser jag det som att det är deras snålhet som bidragit till deras goda ekonomi. De med god ekonomi jag känner, skulle aldrig ge bort 500 kr, hellre skulle de göra vad som helst för att slippa ge bort sina pengar. Vän av ordning säger givetvis då att -detta är en kulturfråga, i USA finns inte samma välfärd som hemma, har man pengar är man fostrad att dela med sig (välgörenhet). Möjligt säger jag, men kan inte riktigt säga att det är välgörenhet att slarva med sina pengar, jag menar såväl, hur förvara pengar och hantera pengar och hur slösa med pengar.

Min mormor har lärt mig att gå lätt framåtböjd i syfte att hitta andras tappade mynt, så har jag gjort i hela mitt liv och jag har regelbundet plockat upp mynt som jag tillfört min plånbok. Men först har jag gjort såsom min mormor lärde mig, spotta tre gången på myntet därefter stoppa det i fickan, det betyder att myntet ger tur. Det mesta jag hittat på en gång är en 100-lapp i Åkersberga. När jag arbetade på OK bensinstationer under studietiden, så fick jag lära mig att lägga alla sedlar lika med ”gubben” framåt och givetvis i värdeordning. Så gluttar man i min plånbok så ser man att det finns mynt bakom blixtlåset och sedlar i ordning i sedelfacket. Kanske är jag även lite snål oxå, jag växlar inte gärna en sedel.

När vi var i USA så mötte jag ett helt annat synsätt ex vi åkte bil med våra vänner. Heraleen bromsade in bilen när hon såg en kvinna stå och tigga pengar till en välgörande verksamhet, stannade bilen så den stod hindrade för trafiken, sprang över till kvinnan och gav henne 50 dollar. Sprang tillbaka och åkte vidare, det var inget konstigt med det. Ett annat exempel, vi satt på en restaurang och hade ännu inte beställt in mat, då kommer det en troligt pensionerad farbror med en fuktig trasa och torkar vårt bord, han fick 50 dollar för besväret. Snacka om lättförtjänta pengar. En annan gång var vi på en bar och köpte varsin öl, Bryan och jag, det var jag som betalade med jämna pengar, när vi gick smet Bryan tillbaka och lade en sedel på disken. Detta med dricks eller tips som det heter i US har jag också svårt att förstå, men min förståelse har underlättas av att jag förstått arbetsvillkoren för alla som arbetar inom restaurangnäringen, en anställd i en bar tjänade två och en halv dollar/timme, hon levde på ”tipsen”. Men å andra sidan det finns många näringar i USA som är besatta av lågutbildade ex i alla affärer, där kryllar det av anställda, de får ingen tip.

Jag har observerat att hos den vita medelklassen här i USA, vilken jag gissar är den jag möter, på vår resa, så har mynten ingen betydelse. De använder mynt enbart till att ex betala en tvätt i tvättmaskin med, eller köpa en Coca-Cola i en automat, annars utgörs minsta peng av en dollarsedel. Jag har inte sett någon vit använda mynt. Utan de tar upp en näve sedlar ur sin ficka, plånbok eller portmonnä används inte, och rycker loss en näve sedlar motsvarande något mer än vad restaurangnotan anger. De som har lite mer ordning på sina pengar har dessa tillsammans med ett kreditkort i en sedelklämma och med tummen bläddrar de fram rätt valörer och lämnar dessa ex på restaurangbordet och går sin väg. Första gången jag råkade ut för detta blev jag alldeles paff! Min fikakompis på andra sidan bordet slängde upp en näve sedlar på bordet, reste sig och sa, nu går vi. Jag observerade att han lämnat mer än 30 % i dricks. Jag hade tidigare bara sett dylikt beteende på film, jag har ännu inte prövat att göra detsamma.

Jag tycker deras sedlar (US) är svåra att hantera, De är alla lika stora, har samma färger och mönster, det som skiljer är värdet som finns, i och för sig tydligt angivet. Men hemma är vi vana med att en hundralapp är större än en femtiolapp, likaså en tusenlapp, den är som ett litet lakan. Att ha olika storlek och utseende upplever jag underlättar sedelhanteringen. En annan sak är att de inte har angivet på sina mynt, myntets värde. Ex har de Quarter dollar, Dime samt Nickel de har ex inget dollarmynt och på Quarter, Dime och Nickel står inget värde, man ska bara vet att det är en fjärdedels dollar, en tiondels och en tjugondels.

Är detta med användandet av mynt eller inte, månne en klassfråga (har mindre gott om pengar) eftersom jag sett att svarta gärna såsom jag betalar med mynt. En annan sak som jag inte vet om det är en kulturfråga eller klassfråga är hur de svarta kvinnorna låter sina kroppar svälla, det är mycket vanligt att svarta flickor/kvinnor inte bara är feta utan kolossalt feta, de vaggar fram när de går. Om det var en klassfråga skulle det betyda att de pga mindre ekonomi åt mer onyttig mat och motionerade mindre än människor med bättre ekonomi. Om det var en kulturfråga så måste det vara ett annat skönhetsideal som styr tillväxten, man vill alltså bli riktigt fet för då är man mer attraktiv… Kan det stämma?? Jag upplever att de exponerar sin fetma, de klär sig i kläder som smiter åt kroppen på liknande sätt som vatten som sluter sig runt huden. De liknar Michelingubbar. Lika var det i Grekland, med den skillnaden att här är även barnen feta, medan i Grekland kom fett-tillväxten senare runt medelåldern. Här ser man enstaka feta vita kvinnor på samma sätt som vi gör hemma i Sverige, dvs inte allt för ofta.

img_2016

När kar kyrkan förlorat sitt tak och inredning

img_2014

Här var det kaos

img_2022

Synd på en fin båt

img_2023

Flera fina båtar

img_2026

Dessa båtar har fått mycket stryk

img_2017

Bättre tillsyn i hamnen kanske hade hjälpt

 

img_2018

Bättre underarbete, kanske

img_2028

Vår båtgranne

img_2034

Återigen, förakta inte underarbetet

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s