Om oss

 

St. P nr 2 040

Kess Anne
Uppgift ombord: Skeppare, segeltrimmare, ingenjör Favorit maträtt: Raggmunk med fläsk Senast lästa bok: Mammunten av Jörn Donner  Drömmer om: Segla till Karibien med Arc Kommer att sakna i Sverige: Årstiderna Det bästa med segling: Ständiga utmaningar Uppgift ombord: Rorsman, navigatör, le chef Favorit maträtt: Finsk leverlåda med hemgjord lingonsylt Senast lästa bok: Bengt Liljegrens biografi om Winston Churchill Drömmer om: Härliga svajvikar med klarblått varmt vatten Kommer att sakna i Sverige: Oskar och vår härliga öppna spis Det bästa med segling: Friheten och oförutsägbarheten

OM KESS

Jag föddes i Stockholm, uppväxt på Banérgatan och därefter hos min mormor i Hagalund. Valde bort skolan för att i stället slarva bort mina ungdomsår på oväsentligheter. Småningom vaknade jag till och gick fem år på kvällarna och blev institutingenjör. Därefter började jag på Stockholms Universitet men fullföljde aldrig examen utan gick i stället till det första arbete jag sökte och fick, på Svenska Facklärarförbundet. Jag var chef för medlems- och avgiftssektionen. Jag var chef för tre damer som kunde var i min mormors ålder och tre ytterligare i samma ålder som mina mostrar. De kunde allt medan jag kunde inget. Troligen var jag inte bara TCO:s yngste chef utan även den sämste de haft. Då var jag c:a 25 år, hade jag en fru och dotter (Anna), villa i Norra Ängby, ett sommarställe i Söderhamn, en hundvalp (Border terrier) Sabbak och en SAAB-tvåtaktare.

Jag fångades av ”grön våg” vilket ledde till att jag bosatte mig utanför Stockholm i tolv år. Där blev jag pappa till Olle och Elin. Alla mina barn är framgångsrika. I dag har jag dessutom fem barnbarn.

1987 kom jag i kontakt med MERCURI och i september anställdes jag som vd och ansvarig för alla uppdrag inom offentlig förvaltning. Det var en fantastisk tid, men 1982 fick vi röda siffror och jag lämnade MERCURI och startade eget, SENATOR.

1994 träffade jag min nuvarande hustru Anne. Jag föll som en sten och på den vägen är det.

Förutom att jag arbetat i SENATOR så har jag under senare år varit lite politiskt aktiv, nu när jag väljer ny väg i livet så lämnar jag kommunfullmäktige och kommunstyrelsen på Lidingö, det känns både bra och inte bra.

Vi har haft lite ångest införa att bestämma oss, ska vi ut o segla på världshaven eller ska vi fortsätta våra liv som idag? Vi har funderat, vi har lyssnat på andra, vi har prövat lite genom att segla iväg lite längre än det vanliga, till klubbholmen. Den första februari bestämde vi oss, vi drar och är vi på väg.

När jag var liten pojk var mitt stora intresse att fiska. Under vintern planerade jag mina fiskeutflykter med hjälp av Napp o Nytt samt telefonkatalogens karta. Jag cyklade och fiskade men fick aldrig en enda fisk, däremot såg jag en gädda vid Jungfrudansen i Solna. Denna upplevelse höll mitt intresse uppe i flera år, nu visste jag bestämt att de finns därute. Nåja på vår resa ned till Medelhavet i somras (2015) så fiskade jag, framgångsrikt och fick flera tonfiskar som vi åt. Detta ska jag fortsätta med.

OM ANNE

Jag är född år 1959 och är uppvuxen i Nokia, Finland. Som 19-åring kom jag till Stockholm för att jobba ett år och på den vägen är det. Efter två år började jag plugga på Linjen för offentlig förvaltning (idag heter det förvaltningssocionom) med statskunskap som huvudämne. Jag har arbetet under alla år i den kommunala världen, inom socialtjänsten med befattningar som utredare, projektledare och framför allt som förvaltningschef under 20 år. Det har varit tuffa uppdrag men också mycket givande och lärorikt. 1988 fick jag Oskar som idag har flyttat hemifrån till en fin liten lägenhet på Kungsholmen. Han har gått i mammas fotspår, utbildat sig till socionom i Lund och är väl etablerad på arbetsmarknaden idag.

1994 träffade jag Kess som introducerade mig i seglingens värld. Från att knappt varit ombord på en segelbåt har jag erhållit behörighet som Fartygsbefäl klass VIII. Under alla somrar har vi seglat: på västkusten, i Östersjön, till Amsterdam och till Skottland, och nu på Medelhavet. När vi träffades berättade Kess att den finaste segelbåten som finns är en finsktillverkad båt, Swan. Han försökte förklara hur den såg ut, jag som kom från Finland hade aldrig hört talas om Swan. 2002 gick vår dröm i uppfyllelse och vi sålde vår Scanmar 33 och köpte en Swan 42 i Hamble i England.

En annan dröm som vi haft är att segla till varmare breddgrader. Vi har planerat och förberedd oss till detta genom åren. Vi har gått oceanseglarkurser, varit med på avseglargruppen som Oceanseglingsklubben ordnat, jag har opererat mina hallux valgus och genomgått en hypertoni- och hjärtutredning, vi har vaccinerat oss och rustat båten med olika prylar och saker. Jag har också återupplivat mina spanskkunskaper.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s